Uitvoering motie “afspraak is afspraak” nog steeds in nevelen gehuld.

Ondanks herhaalde toezeggingen dat over de uitvoering van de motie “afspraak is afspraak” gisteren, dinsdag 8 februari in het wekelijkse College-overleg besloten zou worden is hierover niets terug te lezen in de officiële B&W-besluitenlijst.

In de extra Raadsvergadering van 8 februari is er bijzonder genoeg met geen woord gerept over het uitblijven van die toezegging.
Je zou toch denken dat de gehele gemeenteraad, voor- of tegenstander van het vertrek van de boot, uitsluitsel van het College verwacht.
Maar ook de Vlaardingers verdienen uitsluitsel.
Het onderwerp lijkt enorm te leven. De voor- en tegenstanders kruisen de degens op social media waarbij de vraagtekens rond de uitvoering een niet onbelangrijke rol spelen. Heldere besluitvorming verdient toch echt de voorkeur.

De nevelen trokken vanochtend ietsje op.
De (steun) raadsleden zijn niet middels de officiële besluitenlijst maar vanochtend via een Raadsmemo geïnformeerd dat het College blijkbaar toch gesproken heeft over de uitvoering van de aangenomen motie “afspraak is afspraak”.

quote:

In de raadsvergadering van 3 februari 2022 heeft u dit debat gevoerd. Daarbij is de motie “Aan onze plicht voldaan, afspraak is immers afspraak” door u aangenomen. Het college heeft zich beraden over deze motie en geconcludeerd dat deze kan worden uitgevoerd. Het college is in overleg met het COA zodat zij de overplaatsing op humane wijze gaat regelen. Aansluitend daarop zal het college het gedoogbesluit voor de asielboot intrekken.

Vlaardingen heeft in een acute situatie opvang geboden aan vluchtelingen. Veel mensen hebben hun rol gepakt in de gastvrije ontvangst van de vluchtelingen. De opvang is zonder overlast en met een beperkt aantal incidenten verlopen. De veiligheid van de inwoners van Vlaardingen is niet in het geding geweest.

De gemeenteraad heeft aangegeven de opvang te willen beëindigen. Het college vindt dat zij hier op een verantwoorde wijze invulling aan moet geven. Wij houden u op de hoogte over alle actuele ontwikkelingen.Anders dan bij een Raadsbesluit, waarbij het genomen besluit onverkort dient te worden uitgevoerd, geeft een aangenomen motie alle ruimte aan een College om een eigen interpretatie aan de uitvoering te geven.Niet onverwacht dus dat het College tóch een eigen draai geeft aan de uitvoering.In de aangenomen motie “afspraak is afspraak” wordt namelijk duidelijk over een termijn gesproken:
 • Verzoekt het college:
    Binnen 7 dagen het gedoogbesluit in te trekken en de asielboot uiterlijk 17 februari uit Vlaardingen te laten vertrekken;
    En gaat over tot de orde van de dag.

En op die termijnen gaat het College in hun raadsmemo van hedenochtend, helaas niet verder in. Zelfs niet richtinggevend.De eerdere ferme uitspraken van de portefeuillehouder, wethouder Somers, “desnoods varen de burgemeester en ik persoonlijk de boot de haven uit” hebben hun kracht dan ook volledig verloren.
Het College zal de motie uitvoeren maar per wanneer blijft dus echt de vraag.
P.M.
Het lijkt een detail maar het blijft raar dat het besluit de boot te laten vertrekken en onder welke voorwaarden, niet officieel is opgenomen in de B&W-besluiten. Net zo min als de eerdere besluiten de boot überhaupt in Vlaardingen te laten aanmeren en later het verblijf te verlengen. B&W-besluiten verwoorden officieel de besluitvorming. Dat is van belang voor de historische kennis. De voortdurende stroom aan raadsmemo’s daarentegen is helaas onnavolgbaar. Nog ‘s extra als ze niet gedateerd noch ondertekend zijn.
Vraag die overblijft: Wat is de motivatie van het College van B&W om af te wijken van de normale procedure vastleggen College-besluiten als het gaat om het dossier “asielboot Vlaardingen”?
 

Similar Articles